Back to top

Fóliázási kisokos

Ahhoz, hogy a járműfóliázás a legtökéletesebben sikerüljön, minden esetben körültekintő felmérés, megfelelő anyagválasztás és szakszerű kivitelezés szükséges. Jó, ha tisztában vagyunk a fóliázás alapjaival.

A komplett autófóliázás először a németországi taxik egységessé alakításakor jelent meg. Itt vette kezdetét a flottaautók fóliázása is, hiszen látva a direkt erre a célra kifejlesztett autófóliák előnyeit és tartósságukat, és felismerve a folyton közlekedő járművek hirdetési erejét, egyre több vállalat kérte járműveik fóliázását. A flottaautók dekorálása ezután gyors ütemben terjedt és ma már szinte nincs is olyan cég, amelynek autói ne viselnék a vállalat saját arculati elemeit.

A flottaautók fóliázásának előnyei:

Költséghatékony reklámfelület, hiszen, a fóliázás mértékétől és a fóliatípus minőségétől függően akár évekig is reklámozhatja a vállalatot, rengeteg potenciális ügyfélhez eljuttatva a cég üzenetét.

Egyedi arculatot ad. Egy egyszerű üzenettől, honlapcímtől kezdve az egész karosszériát befedő fóliázásig bármi megvalósítható. Egy jól megtervezett fóliázás nagyon figyelemfelkeltő tud lenni.

Hosszú távú megoldást jelent, hiszen a profi fóliák akár évekig is fent maradnak, persze ennek alapja a minőségi kivitelezés. Egy drága autófólia is könnyen elszakadhat, leválhat, ha nem megfelelő szaktudással rendelkező szakember helyezi azt fel.

A Háttérország csapata 11 éve foglalkozik gépjárművek fóliázásával. Az egészen kicsi felülettől a teljes karosszéria fóliázására is volt nem egyszer példa az elmúlt évek alatt. Szívesen megvalósítunk egyedi elképzeléseket is, de dolgoztunk már több száz autós flottával is. Matricáztunk már robogókat és kamionokat, buszokat, sőt, még villamost is. Így elmondhatjuk, hogy a Háttérország dekoratőrei nem ismernek lehetetlent a járműfóliázás területén sem!

Megfelelő környezet

A megfelelő minőségű és hosszú távon tartós fóliázás elengedhetetlen feltétele, hogy legalább +15°C-os és pormentes helyiségben történjen a felvitel. Ugyan is hidegben a fólia nem nyújtható, nehezen kezelhető, illetve szabadtéren vagy nem megfelelően tiszta környezetben a szálló por rátapadhat a ragasztórétegre, amely így megakadályozza a fólia megfelelő tapadását a felülethez.

Előkészítés

Egy szakszerűen kivitelezett járműfóliázás első és talán legfontosabb része a felület megfelelő előkészítése, hiszen ez az alapja a tartós, hosszú ideig felületen maradó fóliának.

A fóliázandó járművek felületét samponos lemosással minden esetben meg kell tisztítani a szennyeződésektől, majd erre alkalmas folyadékkal zsírtalanítani kell, hogy a fólia megfelelően tapadjon a karosszériára.

Fóliatípus kiválasztása

A fóliatípust érdemes attól függően kiválasztani, hogy a jármű mely felületére fog kerülni. Sík, egyenes felületre elegendő a 2D-s fólia. A hajlított, domború felületek esetén mindenképpen 3D fólia a megfelelő választás, hiszen a speciálisan ívekre gyártott fólia szabadon alakítható, húzható, nyújtható.

A fóliákat minden esetben UV álló nyomtatással érdemes készíttetni, hiszen így lesz tartós és ellenálló a napsütéssel szemben.